Veneilyturvallisuus

Kuva: © Paavo Nikkilä 2017

Veneilyturvallisuus

Mikkelin pursiseuran sääntöjen mukaan yksi sen tehtävistä on edistää vesilläliikkujien turvallisuutta.

Veneilytaidot

Veneilijän tärkein turvallisuusvaruste on hyvä merimiestaito. Osa merimiestaidoista kehittyy vain pitkän kokemuksen myötä. Taitoja voidaan kehittää myös osallistumalla erilaisiin koulutustapahtumiin ja kursseille.

Koulutus

Syksyllä 2017 MPS:ssä järjestettiin saaristolaivurikurssi. Tammikuun 2018 lopussa alkoi Rannikkolaivurikurssi. Nämä yhdessä antavat riittävät teoriataidot kansainvälistä Huviveneen kuljettajankirjaa varten. Tulevista koulutustapahtumista kerrotaan seuran jäsentiedotteissa, näillä web-sivuilla sekä MPS:n Facebook-sivulla.

Veneilykoulutus

Veneen varustus

Veneen kipparin on huolehdittava siitä, että vene on vesille lähdettäessä kunnossa. Veneessä tarvittava varustus riippuu mm. matkan pituudesta sekä siitä, millaisille vesille matka suuntautuu.

Lain mukaan kaikissa veneissä on oltava pelastusliivit jokaiselle veneessä olijalle. Kaikissa moottoriveneissä ja yli 5 metrin mittaisissa purjeveneissä on oltava lisäksi:

• Airot tai mela tai ankkuri
  • Tyhjennysväline
  • Sammutin, jos veneessä on sisä- tai sisäperämoottori, yli 25kW perämoottori tai liekillä toimiva keitin. (Sammuttimen teholuokka vähintään 8A 68B).

Lisäksi vesille lähtiessä on syytä aina tarkistaa polttoaineen riittävyys ja ottaa mukaan merikartta navigointia varten.

Lyhyellä matkalla ja suojaisilla vesillä saattaa riittää lain määräämä minimivarustus, mutta kauemmas suuntautuvalla lomareissulla voidaan joutua liikkumaan pimeässä tai huonoissa sääolosuhteissa, ja varustus on oltava sen mukainen.

Paras tapa varmistaa veneen ja varusteiden turvallisuus on katsastaa vene vuosittain. Asiantuntevat ja koulutetut katsastusmiehet osaavat neuvoa kaikissa veneen ja varusteiden turvallisuuteen sekä veneilyn viranomaismääräyksiin liittyvissä kysymyksissä.

Venekatsastukset Mikkelin pursiseurassa